Wednesday, November 5, 2008

OBAMA PRESIDENT


AMERIKA, YENI BASKANINI SECTI. OBAMA DEVRI BASLIYOR.




Evet, bugun Amerika yeni baskanini secti. Secim gunu daha saatler gece yarisini bile bulmadan secim sonuclari belli oldu. Resmi olmayan sonuclara gore Demokrat Partili Barack Obama, Cumhuriyetcilerin adayi McCain'e buyuk bir fark atarak, Amerika'nin 44. ve ilk siyahi baskani oldu. 47 yasindaki Obama, Kenya asilli siyahi bir babanin ve Kansas'li beyaz bir annenin cocugu. Obama bu gece Chicago sehir merkezinde cok buyuk bir kalabaliga Amerika baskani olarak ilk konusmasini yapti. Obama, Illinois eyaleti senatoru ve tabii eyaletin en buyuk ve onemli sehri Chicago.(Baskenti de Springfield Illinois eyaletinin) Biz dibimizde olan biten bu hadiseyi tabii ki TV'den takip ettik sadece. Bakalim, Obama devri nasil bir devir olacak Amerika'da. Onu bekleyen sorunlar o kadar cok ki.. Ulkenin dis politikasi, Irak'i, Afganistan'i, ic sorunlari, ekonomisi.... Gelen gideni aratmasin, hersey daha iyi olur insaallah. Yeni baskanin adi hep degisim ve umitle yanyana, insaallah umitleri bosa cikmaz insanlarin. Daha ozgurlukcu, daha sagduyulu, her irka, her dine daha saygili bir Amerika beklentisi var...

Daha dun gece sehir merkezinde dolasirken bir kopru altinda su cizimi gormus, fotografini cekmistim. Yaninda hicbir yazi yoktu ama cizimdeki adam Obama'yi temsil ediyor olmali. Amerika'yla el sıkısan Obama.



6-7 yil once dil kursuna giderken yasini basini almis, Meksika asilli bir bey olan Ingilizce ogretmenimiz anlatirdi. Gencligi Chicago'da gecmis ve o yillarda ki cok cok eski bir tarih degil, belki 40-45 yil oncesi, otobuste zenciler arkaya, beyazlar one otururmus. Tuvaletler dahi ayriymis. Hatta sanirim ne Amerikali, ne de zenci olmayan kendisi gibi diger yabancilar icin de ayri tuvaletler varmis. (Bu kisimdan emin degilim, oyle hatirliyorum sadece)Yani dusunun, Amerika nereden nereye... Daha o yillarda zencilere bu kadar ikinci sinif insan muamelesi yapan, hatta zarar veren, olduren bazi insanlar, simdi hala yasiyor. Boyle insanlarin siyahi bir baskani kabullenmesi kolay olmayacak. Gecen yil Cleveland'da yasarken, oturdugumuz sitedeki genc irkci tiplerin, beyaz oldugumuz halde sirf yabanci oldugumuzdan dolayi bize nasil tepkili olduklarini gormek beni cok sasirtmisti. Daha oncesinde boylesine aciktan yabancilara duydugu rahatsizligi gosteren insanlara rastlamamistim.

Ne denir simdi bu durumda? Hadi bakalim, kolay gelsin!





2 comments:

Anonymous said...

Amerika ve dünyaya hayırlı olsun demekten başkaca bir şey gelmiyor aklıma...
"o-ba-ma" Farsçada "o bizden biri" anlamına geliyormuş bu arada... Yapacaklarını takip etmek lazım...
Saygılar...

Anonymous said...

Nesrin Abla,

Biz de okulda her sene black history month'da izlerdik Amerika'daki irkcilikla ilgili videolari. Youtube'da segregation diye arayanlar cok degisik videolar bulabilirler.

Bir de demissin ya yabancilara duydugu rahatsizligi aciktan gosteren insanlar diye...Bu sadece beyazlardan digerlerine karsi degil. Yabancilarin da diger yabancilara sergiledikleri davranislari cok ironik...Herkes disini gecirebildigine misali...

Dunyanin dort bir yanindan kapimizi tiklatanlar
 
Locations of visitors to this page