Monday, March 5, 2007

Kitap okumalari- Istanbul Geceleri



Son zamanlarda okudugum kitaplardan bahsetmek istiyorum. Ruya sehir Istanbul'u anlatan, ama eski Istanbul'u anlatan bir eser, Istanbul Geceleri. Samiha Ayverdi'nin zarif ve icten bir dille 1952 yilinda yazdigi ve o tarihten 40 yil oncesini biraz da hasretle anarak anlattigi kitapta eski Şehzadebaşı, Bayezid, Süleymaniye, Üsküdar,Aksaray,Beyoglu,Adalar,Çamlıca ve daha bircok taninmis Istanbul semti tarih sayfalarinin icinden cikip gozlerinizin onunde arz-i endam ediyor. Ayverdi,kitabi kaleme aldigi 1952 yilinda bile eski Istanbul'a hasret duyduysa, acaba o her semti ayri guzel sehrin bugunku hal'i pur melalini gorse ne hisseder, ne derdi? Oturur bir kitap daha yazar miydi? Kimbilir...
1993 yilinin Mart ayinda vefat eden yazari rahmetle aniyorum.
Istanbul Geceleri'nden bir alinti:
" Istanbul tiryakiligi.. buna insafli olup da Istanbul hastaligi da desek olur. Iptilanin bir derecesi vardir ki artik bize zevk yerine istirap verir. Fakat bu oyle bir istiraptir ki, bedelini hicbir zevkin dudaginda bulamayiz. Belki de bu yuzden bir Istanbul tiryakisi, icinde dogup buyudugu bu sehrin heyecani afetine yakalanmis samimi bir Istanbul divanesidir."
Zaman zaman kitaptan baska alintilar da alip yayinlamayi dusunuyorum. Okunulasi kitaplardan biri diyebilirim.Universite kutuphanesinin Turkce kitaplar bolumunde de bulunan bu kitabi istegim ustune beni kirmayarak odunc alip getiren Zehra arkadasima da buradan coookkk tesekkurler ediyorum.

12 comments:

Anonymous said...

canim sabah yorumunu gorunce heyecanlandim :) cok guzel hazirlamissin bloguun , neden devam etmiyorsun ?

bence et. Esime israr edicem , su link ekleme olayini ogretir ogretmez seni linklerime ekliycem. Maalesef daha pek cok seyi bilmiyorum bu olayda. Ben sen blogunun ismini soylemeyince gulenay nasil olsa eklemistir seni diye ordaki nerdeyse tum linklere baktim, ama hicbiri sen degildin .

Gazeteci diye mesaj gorunce hemen anladim sen oldugunu nesrincim :) ben gelirim artik her gun ziyaretine seker :)

kocaman opuldun :)

Unknown said...

Sevgili GAzeteci arkadasim,
Yeni blogun hayirli olsun.Ben diger ismi kullanirsin sandim ama bu daha guzel olmus.Artik bizde rahatsiz ederiz sik sik buradan seni:)

Bu arada son gelisimde senden kitap alicaktim hairlarsan ama unutmusum.Insallah artik Turkiye'den temin edecegim.

Simdilik hoscakal canim.Kucuk yavrini operim.

Gulenay

Anonymous said...

cok guzel bir tavsiye tesekkurler, yeni okudugun kitaplari da paylasirsan cok seivinrim canim, selamlar...

zeynep

Gazeteci said...

Merhaba arkadaslar, mesajlarinizi gorunce cok sevindim,guzel sozlerinize de.Sagolun.

Sumeyracim, aslinda evdeki gazeteci yerine tembel gazeteci koysam adimi daha dogru olacak galiba. son gunlerde ayagimiza kadar gelen haber ve roportaj firsatlarini tembelligimden dolayi maalesef hic degerlendiremiyorum.ins ise yarar biseyler yapmaya baslarim artik. Bu ev kuslugu koreltiyor insani.Ahh sendeki enerji, hareket bende de olsaydi... Bu arada ben de blogunu takip ettigim arkadaslarin linklerini eklemek istiyorum izin verirlerse. Ugrasa ugrasa bullmustum, sanirim template kismindan ekleniyor. html kodlari var ya orada. uc tane eklemistim, uygun bir vakitte yine ekleyecegim. Sen de kocaman opuldun, hadi kal saglicakla

Gulenaycim, ikinci yorum senden geldi, sagolasin canim.diger ismi ilk bloggerla tanistigimda oylesine koymustm, sonra bu isim daha cazip geldi.Evet, kitabi unuttuk, benim de siz gittikten sonra aklima geldi.Istersn yarin Funda'yla gonderebilirim.Sabah bi kitapliga bakayim, coktandir gozume carpmamisti o.Furkancigimi da opuyoruz. Benim kucuk yavri da en sonunda muck diye ses cikartarak opmeyi ogrendi, haberin ola. sessiz opucuklerden sonra buna bayildik tabi ailece :)

Zeynepcim, ne guzel seni de burada gormek. Bu aksam seni iyi gordum, iyilestin ins?? (Bu arada baska Zeynep'le karistirmiyorum di mi?/ :) kivircik sacli, tatli tombik bi minik yaratikla beraber dolasan arkadasimiz Zeynep di mii??

Mehlika Reyyan said...

merhaba nesrin teyzosum,
yeni siten hayirli ve ugurlu olsun.

annemle birlikte sumeyra teyzemin yaptigi gibi senin siteni gulenay teyzemin sitesinde aradik amma bulamadik. hatta ve hatta musa seckinin isimlerini kullanarak bir cok site arattirdik ama tutturamadik. sabirla senin solemeni bekledik veee ogrendik.
ikimizde seni ve musacigi opuyoruz.

Anonymous said...

Nesrincim,
canim blogun hayirli olsun ins hep guzel, hayirli, neseli, mutlu postlarla dolar blogun. Blogun ismine bayildim ben harika olmus:)
Bizi postsuz birakma bundan sonra olur mu? Buarada kitap icinde est tabiki seve seve zaten pek de yaptigim bisey yok teknik olaraktan her zaman rahatca isteyebilirsin canim
Tekrar hayirli olsun

Gazeteci said...

merhaba minik Mehlikacim, cok sevindim ziyaretine. Cumartesi gunu annenin kucaginda gordum seni ama o kalabalik ve telas arasinda gelip sevemedim. Ins bigun bize bekliyorum, anneni arayacagim.

Blogu duyuramamin sebebi ise pek ugrasamam ve biseyler yazamamamdi. Iste firsat buldukca biseyler yazmaya calisacagim. Online bi gunluk gibi.. iyi geliyor insana yazmak. BElki cogu zaman baskalarini ilgilendirmeyen konularda yazabilirim ama dedigim gibi bu blog en cok da kendim icin hazirladigim bisey. Geriye donup baktigimda ne yapmisim, nelerle mesgul olmusum, az cok gorebilirim boylece. Bilgisayarlar cikti cikali zaten kagit kalemi unuttuk, varsa yoksa klavye. Boyle olunca gunlukler de online oluyor...

Yeni fotograflarin cok tatli, masaallah. Musa Seckin de cok begendi, beraber baktik.Elma yanaklarindan opuyorum Mehlikacim. Annene selamlar

Gazeteci said...

Sagolasin Zehracim, bu yorum olaylari guzelmis yaa. Bi acip bakiyosun, arkadaslar mesaj birakmislar, yorum yapmislar. Okumak cok zevkli oluyor.Guzel dileklerin icin de ayrica tesekkurler.
en yakin zamanda kapini caliyoruz ins di mii?? Artik 3 vakte kadar mi deseem yoksa daha mi aaz... Gelirken kitaplari da getireyim ins.

Sevgiler

Anonymous said...

nesrincim merakla yeni postlarini bkeliyorum
zeynep

cenkunal said...

Yazara Allah'tan rahmet dileyelim bu vesileyle.
Ben de bir zamanlar yazarın bir kaç eserini okumuştum zevkle.
İstanbul konusuna gelince...
Bir zamanlar İstanbul'u çok seviyorum diyordum.İstanbul'un tarihi,kültürel;kendine has dokusunu kastederek.
Bir çok yerini de gezdim.
Ama şimdilerde söylediğim şu:
İstanbul'u uzaktan seviyorum.
İstanbul'da yaşamayı ise sevmiyorum.

Unknown said...

Nesrin'cim,
Simdi okudum mesajima cevabini.Keske ve keske gonderseydin.Ne kadar iyi olucakti.Bir sonraki aya geri gonderirdim bile.Ama nasip degilmis canim.Insallah ilk firsatta yeni bloglarinizi ekliyecegim linklerime..Operim canim.

Gazeteci said...

Gulenaycim, senden cevap gelmese de gonderecektim aslinda.Fakat o gun yogun ve telasli gecmisti, tamamen aklimdan cikmis.Simdi mesajini gorunce hatirladim. Yoksa kitap sende olduktan sonra ne zaman verirsen ver, onemli degildi.Kusura bakma canim,bu unutkanligimdan kurtulamadim. Ben de operim, sevgiler

Dunyanin dort bir yanindan kapimizi tiklatanlar
 
Locations of visitors to this page